In Arnhem, Nijmegen en Maastricht is het systeem al ingevoerd. Wouter Blok van Binnenstadservice wil het aantal deelnemende winkels in twee jaar uitbreiden naar tweehonderd. Daarmee zal niet alleen het centrum van Rotterdam worden bevoorraad, maar ook andere delen in de stad. Lees het volledige artikel via RTV-Rijnmond.
Tijdens de duurzame manifestatie Rotterdam Groen is zondag de eerste vrachtwagen van de Binnenstadservice gepresenteerd. Vanaf komende week zal die vijftig kleine winkels in het centrum van de stad bevoorraden. Kleinere winkels zoals kledingzaken hebben regelmatig beperkte zendingen en de vrachtwagens zijn daarom niet altijd goed gevuld. De Binnenstadservice verzamelt deze goederen op een overslagpunt aan de rand van de stad, bundelt de pakketten en rijdt met een duurzame vrachtwagens tot in het centrum. De Binnenstadservice moet een bijdrage leveren aan een schonere lucht in het centrum van de stad en zorgt voor een afname aan vrachtverkeer in Rotterdam. In Arnhem, Nijmegen en Maastricht is het systeem al met succes ingevoerd. Wouter Blok van Binnenstadservice wil het aantal deelnemende winkels in twee jaar uitbreiden naar tweehonderd. Daarmee zal niet alleen het centrum van Rotterdam worden bevoorraad, maar ook andere delen in de stad.
In Arnhem, Nijmegen en Maastricht is het systeem al ingevoerd. Wouter Blok van Binnenstadservice wil het aantal deelnemende winkels in twee jaar uitbreiden naar tweehonderd. Daarmee zal niet alleen het centrum van Rotterdam worden bevoorraad, maar ook andere delen in de stad. Lees het volledige artikel via RTV-Rijnmond. De voorzitter verenigde bedrijven Food Center Amsterdam, Erik Fischer, doopte bij NEMO te Amsterdam de ‘City Supplier', het eerste elektrische vrachtschip van Mokum Mariteam. Mokum Mariteam zal met een slim en stil schip op milieuvriendelijke, klantvriendelijke en duurzame wijze (stuk)goederen leveren aan de binnenstad van Amsterdam. En retourgoederen, waaronder reststoffen, op dezelfde efficiënte en milieuvriendelijke wijze afvoeren. Mokum Mariteam is een initiatief van Icova, Koninklijke Saan, Rederij ’t Smidtje, Rederij de Nederlanden en Canal Company. Het schip is autonoom hybride. Dit betekent dat het volledig elektrisch vaart in de binnenstad, maar het kan eventueel aangedreven worden door twee generatoren bij verplaatsing buiten het centrum.
Kilometerbeprijzing is de meest doelmatige manier om files te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving in haar rapport Balans voor de Leefomgeving 2010. De bereikbaarheid kan ook vergroot worden door te investeren in infrastructuur, maar om een vergelijkbare filevermindering te realiseren zouden tientallen miljarden euro’s moeten worden geinvesteerd. Bovendien zou hierdoor de CO2-uitstoot toenemen. Volgens het Planbureau heeft Nederland door haar klimaat- en energiebeleid aanzienlijke emissiereducties gerealiseerd en zal ons land waarschijnlijk de Kyotoverplichting voor de periode 2008-2012 kunnen nakomen. De reductie is deels ook te danken aan de economische crisis en de in het buitenland aangekochte emissierechten. Lees het volledige persbericht via de site van het PBL.
Freilot is een groot Europees proefproject . In dit project worden nieuwe automotive en verkeerstechnologieën ontwikkeld en uitgetest die tot aanzienlijke vermindering van brandstof en CO2-uitstoot bij het vrachtverkeer in stedelijke gebieden moeten leiden. Doel is uiteindelijk het energieverbruik en uitstoot van vrachtverkeer in steden met 20% verminderen. Dit gebeurt onder meer door beïnvloeding van verkeerslichten door de vrachtwagens en ‘in-car’adviezen tijdens de rit aan de chauffeur om zo energiezuinig mogelijk te rijden. Het systeem wordt behalve in Helmond ook uitgetest in Lyon , Bilbao en Krakow en wordt ondersteund door de Europese commissie. Vanaf oktober 2010 zullen daadwerkelijk een jaar lang testen op de weg gaan plaats vinden in de 4 Pilotsteden. In Helmond zijn 14 verkeerslichten aangepast voor dit project. Vrachtwagens van Van den Broek Logistics uit Helmond en van de Brandweer zullen het systeem dan uittesten, zonder dat het overige verkeer hier overigens hinder van gaat ondervinden. Lees meer via de site van Helmond. Lees meer via de site van Helmond.
Om aan de toenemende vraag naar elektrische oplaadpunten te voldoen is Amsterdam een aanbestedingsprocedure gestart. Al naar gelang de behoefte worden er vanaf 2011 2.000 oplaadpunten aangelegd in de stad. Het gaat dan om openbare oplaadpunten op straat, maar ook op P+R terreinen en in openbare parkeergarages. Het budget voor de extra oplaadpunten komt uit het Fonds Luchtkwaliteit, waar het Rijk een grote bijdrage aan heeft geleverd. Amsterdam is in november 2009 gestart met de aanleg van oplaadpunten in de openbare ruimte. Elk oplaadpunt heeft minimaal één vaste gebruiker. Bezitters van een elektrisch voertuig kunnen een oplaadpunt bij hen in de buurt aanvragen. Nuon/Alliander is concessiehouder voor de eerste 100 openbare oplaadpunten, die dit najaar allemaal geplaatst zullen zijn. Om aan de vraag naar oplaadpunten te blijven voldoen is een nieuwe aanbesteding gestart. Om op korte termijn meer en ook goedkopere elektrische auto’s in Amsterdam te introduceren gaat de gemeente Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst aan met autofabrikanten waarin wordt afgesproken dat de gemeente Amsterdam de oplaadinfrastructuur uitbreidt en de autofabrikanten de eerste elektrische auto’s op de Amsterdamse markt beschikbaar stellen. Lees het volledige artikel via de site van Nieuw Amsterdams Klimaat.
De gemeente Amsterdam gaat een samenwerking aan met Nissan en Renault. Dat betekent dat er in Amsterdam op korte termijn meer elektrische auto’s op de markt komen. Nissan introduceert in februari 2011 zijn eerste in serie geproduceerde elektrische personenauto: de Nissan Leaf. Amsterdam, Ierland en Portugal zijn de eerste plekken in Europa waar deze auto gaat rijden. Renault komt medio 2011 met een complete serie elektrische modellen. De gemeente Amsterdam breidt het netwerk van oplaadpunten verder uit. Lees het volledige artikel via de site van Nieuw Amsterdams Klimaat.
Welke autoklasse is de voordeligste keuze bij mijn autogebruik? Bij deze vraag helpt Milieucentraal particulieren via een online vragenlijst. Veel mensen rijden in een grotere autoklasse dan echt nodig is. Dat zorgt voor onnodig hoge kosten en milieubelasting. Dit advies op maat bepaalt op basis van uw autogebruik de meest geschikte autoklasse, en berekent hoeveel zo'n auto jaarlijks kost. Het advies geeft geen aanbeveling voor merken of typen auto's, maar maakt het wel makkelijker om een passend merk en type te vinden. Doe de test via de site van Milieucentraal.
De ontwikkelingen rond de toepassing van Liquified Natural Gas (LNG) op trucks gaat hard. Dinsdag is het eerste LNG vulstation in gebruik genomen bij Vos Logistics in Oss. Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics zegt: "Onder de noemer Eco Safe Logistics zoekt Vos Logistics de balans tussen rendement en duurzaamheid. Dit is vanuit de overtuiging dat duurzaamheid werkt als er een gezonde economische basis aan ten grondslag ligt voor de onderneming en haar klanten. Rijden op LNG past in onze sustainability doelstelling gericht om de CO2-emissie met 20 procent te verminderen. Wij zijn dan ook van plan een groot deel van onze distributievloot te vervangen door LNG trucks als dat economisch haalbaar is. We praten bij aanvang dan over zo'n 50 tot 100 trucks." Lees meer via de site van TTM of via de site van Logistiek.nl.
Het aandeel spitskilometers in de Stadsregio Arnhem Nijmegen is in één jaar tijd teruggebracht met 3%. Dit terwijl het aantal autokilometers toegenomen is met 2%. Mobiliteitsmanagement bij het bedrijfsleven zoals thuiswerken, het stimuleren van alternatieven van de auto en regelingen op het gebied van flexibele werktijden droegen bij aan de vermindering van spitskilometers. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Uit onderzoek, uitgevoerd door MuConsult, blijkt dat tussen 2009 en 2010 het aandeel autokilometers in de spits (tussen 7.00 - 09.00 uur en tussen 16.00-19.00 uur) is gedaald met 3%. Automobilisten zijn bijvoorbeeld vaker buiten de spits gaan reizen. De inzet van werkgevers speelde hierbij een belangrijke rol. Zij maakten het hun werknemers mogelijk thuis te werken, flexibel met werktijden om te gaan en vergoedden (gedeeltelijk) de kosten voor openbaar vervoer. Zo konden veel automobilisten een goed alternatief kiezen en dus uit de spits blijven. Tegelijkertijd toont het onderzoek ook aan dat het aantal autokilometers van werknemers wat betreft woon-werkverkeer is gegroeid met 2%. Voornaamste oorzaak van deze stijging is een toename van de woon-werkafstanden. De stijging ligt volgens de onderzoekers in lijn met de verkeersintensiteit van snelwegen in de regio (A12, A15, A50 en A73). Lees het volledige artikel via de site van Offensiefbereikbaarheid.nl uit de KAN-regio.
Transportonline meldt dat het college van B&W van de gemeente Rijswijk in heeft gestemd met het invoeren van een milieuzone op en rond de Haagweg. Deze instemming volgt op het akkoord dat de Stichting Winkelcentrum Historisch Rijswijk (SWHR), de verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de gemeente Rijswijk met elkaar sloten. De milieuzone treedt op 1 november 2010 in werking. Het akkoord tussen de genoemde partijen is het resultaat van lange en intensieve onderhandelingen. Wethouder Dick Jense (onder andere van Milieu en Verkeer en Vervoer) is blij met het resultaat: "Het is een stap in de goede richting, maar we blijven verder werken aan maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren." De eerste drie maanden na invoering van de milieuzone hanteert de gemeente een periode van gewenning. Dit houdt in dat overtreders alleen een waarschuwing krijgen. Vanaf 1 februari 2011 start de intensieve handhaving van de milieuzone.
De verwachting is dat het aantal vrachtwagens in de milieuzone tot maximaal 25% vermindert. De vrachtwagens die moeten uitwijken, zullen deels via de A12 naar Den Haag rijden, en deels via de Prinses Beatrixlaan of de Burgemeester Elsenlaan. De spreiding over verschillende routes geeft een meer evenwichtige verdeling. Naar verwachting zullen de vervoerderorganisaties op termijn hun wagenpark aanpassen, omdat steeds meer gemeenten een milieuzone instellen. In deze regio zijn dat bijvoorbeeld de gemeenten Den Haag en Delft. Het besluit ligt nog ter inspraak. Lees het volledige bericht via transport-online. |
Archives
December 2014
Categories
All
|