• Home
  • Nieuwsberichten

duurzamemobiliteitblog

Fijn stof door vuurwerk viel mee door harde wind en neerslag

1/6/2013

 
Door de harde westenwind en regen waren de concentraties fijn stof door het afsteken van vuurwerk lager dan in vorige jaren. Het luchtmeetnet van de DCMR Milieudienst Rijnmond laat zien dat er alleen in het eerste uur van 2013 veel fijn stof in de lucht was. In het uur daarop waren de concentraties terug op het gebruikelijke niveau. In Amsterdam was de fijn stof concentratie in het eerste uur van 2013 de helft van voorgaande jaren, maar nog steeds wel 250 ug/m3. Ook het RIVM heeft in de eerste uren van 2013 in delen van Nederland fijn stof gemeten. Ook zij constateerden dat door de harde wind en de neerslag de fijn stof concentratie meeviel.

Concentraties stikstofdioxide en fijn stof dalen

1/6/2013

 
Volgens de resultaten van het monitoringsprogramma van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) daalt de gemiddelde concentratie stikstofdioxide en fijn stof tussen 2011 en 2015. Wel worden er volgens de berekeningen nog steeds grenswaarden overschreden. Het aantal fijn stof overschrijdingen is in 2011 hoger dan vorig jaar werd verwacht. De verwachte stikstofdioxideconcentraties voor 2015 verschillen niet wezenlijk met wat uit de monitoringsrapportage van 2011 bleek: het aantal overschrijdingen is beperkt afgenomen. De berekende concentraties voor 2011 en 2015 liggen op veel locaties net onder de grenswaarde. Vanwege de onzekerheden in de berekeningen kan het aantal stikstofdioxideoverschrijdingen in 2015 twee- tot zesmaal hoger uitvallen dan onder de huidige aannames is berekend. Lees meer over de resultaten van het monitoringsprogramma op de website van het RIVM.

Publieksraadpleging EC over verbetering luchtkwaliteit in Europa

1/6/2013

 
De Europese Commissie (EC) houdt een publieksraadpleging over de vraag hoe de luchtkwaliteit in Europa het best kan worden verbeterd. De raadpleging loopt tot en met 4 maart 2013 en bestaat uit twee delen: een korte vragenlijst voor het grote publiek en een uitvoeriger reeks vragen voor mensen uit de praktijk en deskundigen van nationale overheidsdiensten, regionale en plaatselijke overheden, onderzoekers, bedrijven, belanghebbenden en gezondheids-, milieu- en andere groepen, die ervaring hebben met de tenuitvoerlegging van de EU-wetgeving op het gebied van luchtkwaliteit. De raadpleging maakt deel uit van een proces dat is opgezet om het maatschappelijk middenveld te betrekken bij de toetsing van het luchtkwaliteitsbeleid.  De resultaten van de raadpleging worden ook gebruikt bij het opstellen van toekomstig luchtkwaliteitsbeleid. Lees meer over de raadpleging op de website van de EC.

Brommers, scooters, motoren en quads moeten minder uitstoten beslist EC

1/6/2013

 
Motoren en bromfietsen moeten vanaf 2016 veel minder uitstoten en voldoen aan strengere veiligheidsmaatregelen. Dat heeft de Europese Commissie onlangs beslist. De EC heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor de zogenaamde L-categorie van voertuigen, met onder meer brommers, scooters, motoren en quads. Die moeten in 2020 aan dezelfde uitstootrichtlijnen voldoen als personenwagens. In 2016 moeten nieuwe types motoren al voldoen aan de Euro
4-emissiestandaarden.  Een jaar later gelden de nieuwe regels voor alle nieuwe motoren. In 2020 moeten alle nieuwe types in de L-categorie voldoen aan de nog strengere Euro 5-normen. De commissie legt ook testvereisten op en verplicht de fabrikanten om informatie over de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik bekend te maken aan de consument.

2,5 miljoen euro voor aanpak knelpunten luchtkwaliteit Gelderland

1/6/2013

 
HHet Rijk heeft Gelderland 2,5 miljoen euro toegekend om knelpunten in de luchtkwaliteit aan te pakken. Samen met regionale partners Stadsregio Arnhem Nijmegen, regio Rivierenland, regio Food Valley en de gemeenten Harderwijk en Doetinchem heeft de provincie tien projecten voorgedragen bij het Ministerie. Alle ingediende projecten zijn gehonoreerd. Lees meer over de gehonoreerde projecten op de website van de provincie Gelderland.

Milieuzone Maasvlakte januari 2014 van kracht

1/6/2013

 
Vanaf begin volgend jaar wordt op de Maasvlakte een milieuzone ingesteld voor vrachtwagens. De toegangseisen op de Maasvlakte verschillen van die van milieuzones in (binnen)steden. Op de Maasvlakte geldt vanaf 1 januari 2014 dat alle vrachtauto's met dieselmotor die nieuw op kenteken zijn gezet vanaf 1 januari 2013, over een Euro 6 motor moeten beschikken. Vrachtauto's die vóór 1 januari 2013 nieuw op kenteken zijn gezet mogen niet ouder zijn dan zeven jaar. De datum van eerste registratie op het kentekenbewijs is bepalend voor de leeftijd van het voertuig. Ontheffing is mogelijk voor een beperkt aantal bouw
gerelateerde voertuigen. Ook kan dag ontheffing aangevraagd worden of ontheffing voor onvoorziene omstandigheden. TLN is nog in overleg met de gemeente en Havenbedrijf Rotterdam over handhaving van Nederlandse en buitenlandse voertuigen. Lees meer over het hoe en wat van de milieuzone Maasvlakte op de website van TLN.

Aanscherping milieuzone Ruhrgebied

1/6/2013

 
Vanaf 1 januari van dit jaar zijn in de milieuzone in het Ruhrgebied alleen nog auto’s met een gele of groene milieusticker welkom. Auto’s met een rode of geen sticker mogen het gebied niet meer in. In het Ruhrgebied worden de Europese normen voor de luchtkwaliteit vooral op het gebied van fijn stof nog steeds overtreden. Met deze maatregel hoopt men de normen wel te halen. Het Ruhrgebied is niet de enige die de eisen voor de milieuzone aanscherpt. In
steden zoals Berlijn en Hannover mogen al langer alleen auto’s met een groene
sticker de stad in.

Openbare waterstoftankstations in Arnhem en Rotterdam

1/6/2013

 
In december 2012 is in Arnhem het eerste openbare waterstoftankstation in gebruik genomen. Rotterdam volgt dit jaar. Het waterstoftankstation in Arnhem is onderdeel van het HyMove-project in de regio Arnhem. Met het project wil men ervaring opdoen met het gebruik van waterstof in het vervoer, zoals bussen en auto’s. Rotterdam werkt mee aan een project van de Europese Unie. Air Liquide investeert in, en werkt mee aan de installatie en ingebruikname van het waterstoftankstation. Het bedrijf start ook in andere Europese landen met waterstoftankstations.  Lees meer over de waterstof tankstations in Arnhem en Rotterdam op de website van Verkeersnet.

Daling import klassiekers door strengere fiscale maatregelen

1/6/2013

 
De import van auto’s van 25 jaar en ouder is in 2012 gedaald ten opzichte van 2011. Er werden ruim 50 procent minder dieselauto’s en 37 procent minder benzineauto’s ingevoerd. De import van klassiekers op LPG is met ruim 13 procent toegenomen. Dat meldt de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs, FEHAC op basis van cijfers van VWE.  FEHAC vermoedt dat de sterke afname in de tweede helft van 2012 te maken heeft met de kabinetsplannen om de motorrijtuigenbelasting-vrijstelling voor oldtimers aan te scherpen. Op 1 januari 2012 werd al vastgesteld dat de leeftijd waarbij klassiekers worden vrijgesteld van motorrijtuigbelasting stapsgewijs wordt opgetrokken van 25 naar 30 jaar. Bovendien is daarbij vastgelegd dat klassiekers met een bouwjaar na 1986 de brandstoftoeslag voor diesel of LPG wel moeten voldoen. Vermoedelijk speelt ook de dreiging van een milieuzone voor personenauto’s, zoals Utrecht heeft aangekondigd, een rol .

Vier grote steden ondertekenen overeenkomst plaatsing publieke oplaadpunten

1/6/2013

 
De gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met stichting e-laad. De samenwerking
betreft publieke oplaadpunten voor elektrische auto's in de vier grote steden.  Het gaat om 3.000 oplaadpunten die voor eind 2014 worden aangelegd. De investering wordt door stichting e-laad en de betreffende gemeente gezamenlijk gedragen. Onderdeel van de samenwerking is ook het onderzoeken van de impact die het laden heeft op het elektriciteitsnetwerk. Stichting e-laad is blij met de overeenkomst. Directeur Onoph Caron: "Hierdoor worden publieke laadpunten geplaatst in de vier grote steden, waarbij de steden het initiatief hebben en stichting e-laad een deel in de kosten bijdraagt. In Rotterdam, Den Haag, Utrecht en 269 gemeenten financierden wij de publieke laadpunten in het verleden vrijwel geheel en nu dus samen. In het geval van Amsterdam betekent de
overeenkomst dat we voor het eerst een deel van de publieke oplaadpunten mee
financieren."
<<Previous

    Archives

    December 2014
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    November 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    January 2011
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010
    March 2010
    February 2010
    January 2010

    Categories

    All
    Aardgas
    Algemeen
    Autodelen
    Beleid
    Biobrandstoffen
    Elektrisch
    Energiebesparing
    Fiscaal
    Gedrag
    Geluid
    Groengas
    Hybride
    Lng
    Luchtkwaliteit
    Luchtvaart
    Milieuzones
    Mobiliteitsmanagement
    Openbaar Vervoer
    Roetfilters
    Scheepvaart
    Scooters
    Sloopregeling
    Stedelijke Distributie
    Subsidie
    Subsidieregeling
    Subsidies
    Veeteelt
    Walstroom
    Waterstof
    Zuinig

    RSS Feed


Powered by Create your own unique website with customizable templates.