De gemeente Den Haag stelt een half miljoen euro extra beschikbaar voor particuliere autobezitters en bedrijven die hun oude auto willen laten slopen. Zij kunnen nog tot en met 31 december 2014 subsidie aanvragen. Mocht de pot voor die tijd leeg zijn dan stopt de regeling. Eerder had de gemeente al 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Omdat de regeling nog steeds populair blijkt, is deze verlengd tot eind december. Vorig jaar juli is de sloopregeling van start gegaan. Hiermee wil de gemeente bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee aan de gezondheid van inwoners en bezoekers van Den Haag. Tot nu toe zijn er zo'n 2.000 vervuilende auto's gesloopt. In 85% van de gevallen ging het om een dieselauto. Lees meer over de sloopregeling op de website van gemeente Den Haag. http://bit.ly/1GQiohm
Sinds kort bevat de Atlas Leefomgeving de eerste landelijk dekkende roetkaart van Nederland. Op deze kaart staan de roetconcentraties weergegeven (als µg Elementair koolstof/m3) in een resolutie van 25 meter. Hierdoor zijn de effecten van wegverkeer en industrie/landbouw goed te zien. Ook de kaarten met concentraties fijn stof (pm10) en stikstofdioxide (NO2) zijn vernieuwd. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is de strijd tegen roet aangebonden. Rotterdam lanceerde afgelopen maand een ambitieus roetplan waarin het aantal vervuilende dieselvoertuigen wordt teruggedrongen en schoon vervoer wordt gestimuleerd. Amsterdam verstrekt geen parkeervergunningen meer voor extreem vervuilende auto’s. Utrecht weert oude dieselauto’s uit de binnenstad. Lees meer over de roetkaart op de website van Atlas Leefomgeving. http://bit.ly/1wK0xWW.
De gemeente Rotterdam wil de uitstoot van roet in de stad met veertig procent beperken. Dat gebeurt onder meer met de uitbreiding van de milieuzone, in ieder geval voor trucks. Ook moet het gemeentelijk wagenpark in 2018 25 procent schoner zijn. Voor de maatregelen is 11,7 miljoen euro vrijgemaakt. De gemeente geeft de komende vier jaar schone lucht in de stad prioriteit. Niet alleen om wettelijke normen te halen, maar vooral om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren. De gemeente wil de uitstoot van roet verminderen door de meest vervuilende voertuigen uit de stad te weren en schoner vervoer te stimuleren. De huidige milieuzone voor vrachtverkeer in het centrum is niet voldoende om de luchtkwaliteit naar een hoger niveau te krijgen voor de stad. De omvang (geografisch, welke toegangseisen) van de milieuzone wordt mede bepaald door gesprekken met onder andere bewoners, brancheverenigingen, de gebiedscommissies en milieuorganisaties. Lees meer over de plannen van Rotterdam om de luchtkwaliteit te verbeteren op de website van TTM. http://bit.ly/16tuMc5
Ook de gemeente Amsterdam neemt niet de normen die gelden voor luchtkwaliteit als uitgangspunt bij het nemen van maatregelen om die kwaliteit te verbeteren. Ook in de hoofdstad staat de gezondheid van de individuele Amsterdammer centraal. Omdat roet schadelijk is voor de gezondheid, wil de gemeente ook op dit gebied maatregelen nemen. Zo gaan ze de mogelijkheden onderzoeken van zonering voor vervuilende scooters. Om de uitstoot van roet en stikstofdioxide verder terug te dringen, zal per 1 januari 2017 de bestaande milieuzone voor vrachtwagens ook gelden voor bestelauto’s van vóór 2000 (euro 2). Uiterlijk 1 januari 2018 gaat deze regeling ook gelden voor de oudere taxi’s en touringcars. Alleen taxi’s met minimaal euro 5 diesel en touringcars minimaal Euro IV diesel mogen de stad dan nog in. De gemeente streeft naar zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in 2025. Dat wil het college bereiken door het aantal elektrische oplaadpunten uit te breiden van 1.000 naar 4.000. Verder komen er twee nieuwe cargohubs, overslagpunten voor goederen, aan de rand van de stad. De bussen van het Amsterdams openbaar vervoerbedrijf GVB rijden uiterlijk in 2026 uitstootvrij. Lees meer over de maatregelen van de gemeente Amsterdam om de luchtkwaliteit te verbeteren op de website van de gemeente Amsterdam. http://bit.ly/1BYUGS5 .
De lucht in Parijs is sterk vervuild en dat brengt ernstige gevaren voor de gezondheid met zich mee. Dat blijkt uit een studie van onder meer het CNRS, de grootste Franse overheidsorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen 18 maanden werden er metingen gedaan door de 'Ballon van Parijs', een 35 meter hoge ballon boven het vijftiende arrondissement. De zorgen om de gezondheid van de inwoners nemen toe: de slechte luchtkwaliteit vergroot het risico op onder meer hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en longkanker. Onderzoek van het Franse Instituut voor de Volksgezondheid toont aan dat de levensverwachting in Parijs met zes maanden afneemt. Met autovrije zones binnen en buiten de rondweg wil Parijs de luchtkwaliteit gaan verbeteren. De burgemeester van Parijs wil verder dieselauto’s in 2020 definitief bannen uit de stad. Ook de Franse regering wil het gebruik van diesel voor personenauto’s stapsgewijs uitbannen. Premier Manuel Valls heeft al aangekondigd dat de belasting op diesel in de toekomst sterker zal stijgen dan die op andere brandstoffen. Begin volgend jaar al gaat de accijns op diesel met twee cent per liter omhoog. In Parijs is overwegend positief gereageerd op de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Lees meer over de plannen in Parijs op de website van BN De Stem. http://bit.ly/1uZzJyL .
In navolging op het initiatief van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo om dieselauto's in 2020 definitief te bannen uit de stad, overweegt de Londense burgemeester Boris Johnson om het Parijse voorbeeld te volgen. Het verbod zou het einde betekenen van de klassieke zwarte taxi's. Burgemeester Boris Johnson buigt zich momenteel over het plan om een belasting in te voeren voor dieselauto's die het centrum in willen rijden. Een ritje naar Central London zou 20 pond gaan kosten. De reacties op een mogelijk dieselverbod in de Britse hoofdstad zijn verdeeld. Het zou het einde betekenen voor de karakteristieke zwarte taxi, waarvan er zo'n 22.000 in de stad rondrijden. Ook 90 procent van de bussen rijden op de gewraakte brandstof. Lees meer over de plannen van de Londense burgemeester op de website van BN De Stem. http://bit.ly/1uZzJyL.
De Franse bio-ethanol industrie is een campagne begonnen om het aandeel van biobrandstoffen in de brandstofmix voor het Europese vervoersysteem te verhogen tot 15%. De Europese Commissie wil vooralsnog niet zo ver gaan. De meningen over biobrandstoffen lopen uiteen: de één ziet het als brandstof voor de toekomst en de ander ziet biobrandstoffen van de eerste generatie (zoals uit suikerbieten) als een verdringing van de voedselproductie. Fabrikanten van biobrandstoffen voeren aan dat de verstedelijking een veel grotere rol speelt bij de verdringing van voedselproductie. Ook zijn zij van mening dat de uitbouw van de eerste generatie biobrandstoffen nodig is om de overstap te kunnen maken naar de tweede en derde generatie van die brandstoffen. Op de website van EurActiv wordt een overzicht gegeven van standpunten op dit gebied. http://bit.ly/1z4nVle
In Lelystad komt een proeffabriek om ethanol te winnen uit suikerbieten. Ethanol is een alternatief voor benzine of kan gebruikt worden bij het maken van plastic. De Wageningen UR voert het project uit samen met het bedrijf Dutch Sustainable Development uit het Zeeuwse Wemeldinge. De fabriek komt naar Lelystad omdat hier al een installatie staat waarmee is geprobeerd ethanol uit maïs te halen. Dat proces bleek niet winstgevend. De Wageningen UR verwacht dat de raffinage van suikerbieten wel winstgevend kan zijn. Voor de proeffabriek in Lelystad is een half miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld uit het Europese Eranetfonds.
Car2go Amsterdam bestaat drie jaar. Het jubileum van het autodeelconcept valt samen met het vervangen van de 300 smarts fortwo die sinds november 2011 dienst deden. Die worden vervangen door 350 nieuwe elektrisch aangedreven modellen. Car2go Amsterdam heeft nu meer dan 25.000 members. Lees meer op de website van car2go Amsterdam. http://bit.ly/1wFTBeG .
Het logistiek bedrijf DHL neemt in Duitsland het bedrijf StreetScooter, een voormalige start-up voor de ontwikkeling van elektrische auto’s, over. DHL gaat de elektrische auto’s inzetten bij het eigen bedrijf. Het doel van DHL is om rendabele elektrische auto’s te ontwikkelen. De samenwerking tussen DHL/De Duitse Post en StreetScooter begon in 2011 met de ontwikkeling van een elektrische auto die speciaal is aangepast een de wensen en eisen van een logistiek bedrijf. Het voertuig is vanaf de tekentafel ontwikkeld. In 2015 zijn er meer dan 100 voertuigen in gebruik. De fabriek krijgt een bouwcapaciteit van 6000 tot 10.000 voertuigen per jaar. Lees meer over de overname van DHL op de website van Focus Online http://bit.ly/1BwafAw of bekijk een filmpje http://bit.ly/1GQBmEK over de elektrische auto’s van DHL.
|
Archives
December 2014
Categories
All
|