• Home
  • Nieuwsberichten

duurzamemobiliteitblog

Koeriersdienst overheid schaft elektrische auto af

5/27/2010

 
Binnenlands Bestuur meldt dat de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD) op aardgas gaat rijden. De overheidsdienst reed deels met elektrische wagens, maar stopt hiermee wegens hoge onderhoudskosten en (vooral) vanwege de beperkte actieradius.
Mede wegens een te beperkte inzetbaarheid worden de wagens nu afschaft. ‘Voor normaal gebruik van a naar b zijn de wagens heel geschikt, maar voor een koeriersdienst is de actieradius toch te gering. In de praktijk staan de wagens ’s middags aan het stopcontact. Ze kunnen dus maar de helft van de dag worden gebruikt. Dat betekent dat de dienst daarna gewone diesels in moeten zetten, met alle milieugevolgen van dien’.
In nieuw staat kon er 150 kilometer met de elektrische auto’s worden gereden. Door ouderdom van de accu’s is het bereik nu echter flink afgenomen, zo vertelt de woordvoerder. Vervangen van de accu’s is te duur. ‘Duurzaamheid mag best iets kosten, maar het moet wel betaalbaar blijven’. Om toch zo milieuvriendelijk mogelijk te blijven rijden kiest de IPKD nu voor aardgas. Deze maand zijn de eerste twee wagens op deze brandstof in gebruik genomen. Lees het volledige artikel via de site van Binnenlands Bestuur.

Eerste snellaadstation in Leeuwarden

5/27/2010

 
Het ANP meldt dat in Leeuwarden Europa's eerste snellaadstation voor elektrische voertuigen is geopend. Energiebedrijf Essent, dat het station gaat exploiteren, meldde dit woensdag. Het snellaadstation maakt het mogelijk om elektrische voertuigen binnen 30 minuten op te laden, een belangrijke stap om de toepassing van elektrisch vervoer te versnellen. Het snellaadstation is een project dat Essent is gestart met de gemeente Leeuwarden, de provincie Friesland, Tamoil, een exploitant van tankstations, en Epyon, een onderneming die gespecialiseerd is in het snel opladen van batterijen. Elektrische taxibusjes, die door taxibedrijf Kijlstra worden ingezet voor schoolvervoer binnen de gemeente Leeuwarden, zullen als eerste gebruikmaken van het snellaadstation.

Productie en duurzaamheid biobrandstoffen transparanter

5/27/2010

 
Producenten van biobrandstoffen gaan de herkomst, productie en duurzaamheid van hun producten transparanter maken. Minister Huizinga van VROM gaat dat wettelijk regelen. De regeling moet in 2011 ingaan, maar de branche komt dit jaar al met vrijwillige rapportages.
Huizinga kwam dat met vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie, de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën overeen.
De vrijwillige rapportages geven niet alleen dit jaar al een beeld van de hoeveelheid biobrandstoffen op de markt, maar ook over de herkomst, de gebruikte grondstoffen en de duurzaamheid ervan. Lees meer via de site van het ministerie van VROM.

Verkiezingsdebat over (duurzame) mobiliteit

5/27/2010

 
RAI Vereniging organiseert samen met BOVAG op 31 mei aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen in Den Haag een eigen verkiezingsdebat. Alle grote fracties zijn daarbij aanwezig. Het is de bedoeling om tijdens de bijeenkomst alle actuele mobiliteitsthema’s prominent op de politieke agenda te krijgen. Het debat zal live te volgen zijn via internet.
Doel van het debat is de politiek bewust te maken van de grote uitdagingen op mobiliteitsgebied waarvoor Nederland gesteld staat. Na een analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s blijkt dat de meeste partijen beperkte aandacht schenken aan mobiliteit, terwijl dit de afgelopen tijd juist één van de meest actuele thema’s was. Je zou dus verwachten dat het stimuleren van duurzame mobiliteit en het verbeteren van de  bereikbaarheid in Nederland voor praktisch alle partijen een noodzaak is, aldus de Rai Vereniging. Inmiddels hebben de fractiespecialisten van VVD (Charlie Aptroot), PvdA (Lia Roefs), D66 (Boris van der Ham),  ChristenUnie (Ernst Cramer) en SP (Paulus Jansen) hun deelname toegezegd. Lees meer via Rai Voorrang nr 7.
In dit beeld past ook de gezamenlijke oproep van  de Rai Vereniging aan de politieke partijen om meer aandacht te schenken aan de stimulering van elektrisch vervoer. Lees hierover meer via de Bovagkrant.

Provincie Zuid-Holland looft prijzen uit voor bereikbaarheidideeën

5/27/2010

 
De provincie Zuid-Holland ontvangt graag ideeën voor nieuwe vormen van transportbeperking, ideeën om het openbaar vervoergebruik te vergroten, ideeën die tot een betere benutting van de bestaande infrastructuur leiden en ideeën om het ruimtebeslag van en de uitstoot van schadelijke stoffen door het verkeer te verminderen. Welke kansen liggen er? Welke ingrepen zijn nodig? Wat is een innovatief en duurzaam plan of ontwerp?
De provincie ontvangt graag van professionals innovatieve ideeën over
• minder energieverbruik en ruimtebeslag door het verkeer en
• op welke wijze de benutting van het openbaar vervoer kan worden verhoogd. De provincie verwacht een groot aantal bruikbare inzendingen die - als het gaat over minder energieverbruik en ruimtebeslag - kunnen variëren van bijvoorbeeld de ontwikkeling van een hybride binnenvaartschip, nieuwe toepassingen van biobrandstof tot het gebruik van elkaars
afval/reststromen door bedrijven. De ideeën over de betere benutting van het openbaar vervoer kunnen variëren van betere informatie tot betere overstaptechnieken.Voor meer informatie zie de site van Zuid-Holland.

Prognose Platform Elektrische Mobiliteit: 400.000 elektrische auto’s in 2025

5/27/2010

 
De Nederlandse overheid wil in 2025 een miljoen elektrische auto's op de weg hebben. Maar het is de vraag of dat reëel is. Platform Elektrische Mobiliteit (PEM), een initiatief van de Rai Vereniging, denkt van niet en houdt het op vierhonderdduizend.
De prognose is gebaseerd op onderzoek dat Wim van Kippersluis voor een van de werkgroepen van PEM heeft verricht en waarmee hij binnenkort zijn studie Bedrijfseconomie hoopt af te ronden. Anders dan de overheid gaat hij er niet van uit dat de vraag naar elektrische auto’s de komende jaren een explosieve groei doormaakt. De elektrische auto is namelijk geen radicale, maar een strategische innovatie. Geen ultiem nieuw product dus, zoals een Ipad of een eBook waarvoor een grote initiële vraag bestaat, maar een doorontwikkeling van een bestaand concept. En voor al bestaande producten dienen zich meestal geen grote groepen nieuwe kopers aan. De vervangingsvraag is dan bepalend voor het te verwachten  verkoopvolume en dit verklaart het verschil met de optimistische overheidsschatting van één miljoen elektrische auto’s in 2025. Lees meer via Rai Voorrang nr 7.

Provincie Brabant steekt 2,8 miljoen Euro in innovatie

5/27/2010

 
De provincie gaat Brabantse bedrijven gaat helpen die willen innoveren. Ze stelt 2,8 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe technologieën, elektrisch rijden en slimme netwerken.
De regeling is gericht op de hightech- en automotive-sector. Het moet zorgen voor meer banen. Dankzij het geld zijn tien innovatieve projecten mogelijk. Het gaat onder meer om elektrische voertuigen en de ontwikkeling van onderdelen en systemen voor elektrische voertuigen. Verwacht wordt dat dit voor zo'n honderd hoogopgeleide mensen werk oplevert. Gedeputeerde Jacobs: "De huidige markt voor elektrisch vervoer is klein en vooralsnog duur voor producent en consument. De stimuleringsregeling doorbreekt deze cirkel door een deel van de kosten weg te nemen, risico's te verlagen en zo de concurrentiepositie van de sector te verstevigen. Zo wordt de ontwikkeling van elektrisch rijden een kans voor de economie en werkgelegenheid in Brabant." De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) voert de regeling uit in samenwerking met het Automotive Technology Centre. Voor meer informatie, voorwaarden en aanvragen zie http://www.brabant.nl/elektrischrijden.

Intentieverklaring milieuzones bestelverkeer ondertekend

5/14/2010

 
De overheid pakt de luchtverontreiniging in de binnensteden aan. In een omvangrijk totaalpakket van maatregelen werkt zij aan verbetering, zodat de gezondheid van bewoners en bezoekers wordt bevorderd, bouwprojecten doorgang kunnen vinden en de economische kracht van steden wordt versterkt. Desondanks zijn de problemen, met name in de binnensteden van grote gemeenten, nog niet overal opgelost. Verkeersmaatregelen zijn voor gemeenten het meest effectief om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met het tekenen van de intentieverklaring milieuzones voor bestelauto’s is met het bedrijfsleven afgesproken om serieus te bestuderen of het invoeren ervan in combinatie met compenserende maatregelen voor de bedrijven voldoende verbetering van de lokale luchtkwaliteit zal opleveren.

Ondernemingsverenigingen EVO, TLN, KNV, MKB-Nederland en VNO-NCW, de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven, stadsregio Rotterdam en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend over de voorwaarden waaronder milieuzones voor bestelauto’s kunnen worden ingevoerd. De intentieverklaring bestaat uit een aantal afspraken om de invoering van milieuzones voor bestelauto’s vanaf 2013 in goede banen te leiden.
De eerste afspraak in de intentieverklaring is dat gemeenten dit jaar onderzoeken of een milieuzone voor bestelauto’s in hun binnenstad echt noodzakelijk is. Indien daar sprake van is, dan zullen de betreffende gemeenten in overleg met het bedrijfsleven maatregelen gaan invoeren om de aanschaf en het gebruik van schone bestelauto’s te bevorderen of het gebruik van schone alternatieven vormen van goederenvervoer te stimuleren. Dat kunnen per stad andere maatregelen zijn.
Gedacht kan worden aan het gebruik van doelgroepenstroken voor schone voertuigen, ruimere ontheffingsmogelijkheden voor schonere voertuigen (parkeren en venstertijden) en extra laad- en losplaatsen voor schone voertuigen. Ook is afgesproken dat de kosten en baten van milieuzones voor bestelauto’s worden onderzocht. Tot slot is in de intentieverklaring vastgelegd dat uiterlijk 1 januari 2012 er een akkoord moet zijn over een pakket van compenserende maatregelen voor het invoeren van milieuzones voor lichte bedrijfsauto’s. Deze compenserende maatregelen zijn financieel van aard.
Per 1 juli 2013 kan een gemeente een milieuzone voor bestelauto’s instellen. De toegangseis is dan dat een bestelauto minimaal aan de Emissieklasse-4 norm moet voldoen als het gaat om de uitstoot. Dit zijn bestelauto’s met bouwjaar 2006 en jonger. De Emissieklasse-4 eis wordt op 1 januari 2015 verder aangescherpt. Vanaf die datum zijn alleen Emissieklasse-4 bestelauto’s met af fabriek roetfilter of emissieklasse 5, welkom in de milieuzone.
Ondernemers die nu voor de aanschaf van een nieuwe bestelauto staan, kunnen beter kiezen voor een bestelauto met af fabriek roetfilter. Dan is het tenminste zeker dat je met de bestelauto ook na 1 januari 2015 de binnenstad in kan blijven rijden. Daarbij krijgen ondernemers nu nog 400 euro subsidie als ze een bestelauto met af fabriek roetfilter aanschaffen.

Aantal deelauto's daalt, aantal gebruikers stijgt

5/14/2010

 
De deelautobedrijven Greenwheels en Wheels4all zijn het afgelopen halfjaar opnieuw gegroeid. Toch is er een daling van totale aantal deelauto’s. Connectcar deelauto’s heeft teruggehaald. Naar verwachting is het aantal autodelers niet gedaald: de auto’s die zijn weggehaald, hadden vermoedelijk weinig klanten. Dat concluderen KpVV en de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik uit een onderzoek naar de ontwikkeling van het autodelen. Tussen september en maart werd de deelauto in 6 nieuwe gemeenten geïntroduceerd, waaronder Haarlemmermeer, Helmond, Goirle en de nieuw gevormde gemeente Zuidplas. In 6 gemeenten is de deelauto uit het straatbeeld verdwenen, waaronder Heerlen, Almelo en Oldebroek. Er zijn nu deelauto’s te vinden in 123 gemeenten. Lees het volledig artikel via de website van het KPVV.

Vergelijking van de verkiezingsprogramma's: mobiliteit

5/14/2010

 
De website duurzaamheidsnieuws.nl heeft een overzicht gemaakt van de standpunten van de verschillende politieke partijen over het onderwerp mobiliteit. Hoe denken de partijen over het fileprobleem en het openbaar vervoer? Meer asfalt of juist meer spoor? Schiphol uitbreiden of juist niet? Een overzicht van de meningen per partij, vindt u hier.
<<Previous

    Archives

    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    Augustus 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juni 2013
    Mei 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    November 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011
    Juni 2011
    Januari 2011
    November 2010
    Oktober 2010
    September 2010
    Augustus 2010
    Juli 2010
    Juni 2010
    Mei 2010
    April 2010
    Maart 2010
    Februari 2010
    Januari 2010

    Categories

    Alles
    Aardgas
    Algemeen
    Autodelen
    Beleid
    Biobrandstoffen
    Elektrisch
    Energiebesparing
    Fiscaal
    Gedrag
    Geluid
    Groengas
    Hybride
    Lng
    Luchtkwaliteit
    Luchtvaart
    Milieuzones
    Mobiliteitsmanagement
    Openbaar Vervoer
    Roetfilters
    Scheepvaart
    Scooters
    Sloopregeling
    Stedelijke Distributie
    Subsidie
    Subsidieregeling
    Subsidies
    Veeteelt
    Walstroom
    Waterstof
    Zuinig

    RSS Feed



Powered by Create your own unique website with customizable templates.