De verwachting is dat dit plan in 2020 3% brandstofbesparing mogelijk kan maken.Vervoerders zijn nog terughoudend bij het gebruiken van besparingsmogelijkheden in het vrachtverkeer. Het is nu te vaak onduidelijkheid of een investering écht effect heeft, betrouwbaar is en op tijd wordt terugverdiend. Het plan 'Truck van de Toekomst' moet deze onduidelijkheden doorbreken. Waardoor de drempel om zuinige technieken in te zetten wordt verlaagd. Er worden demonstratieprojecten opgezet waarbij zuinige innovaties in de praktijk worden getest. De eerste vrachtauto's in deze projecten rijden in de eerste helft van 2011. Om de resultaten ervan met de sector te delen, wordt in de komende maanden een Kennisloket Truck van de Toekomst opgezet. Hierdoor kan de hele sector profiteren van de opgedane kennis. Lees meer via de website van het ministerie van V&W.
Vrachtwagens kunnen al in de komende jaren een stuk zuiniger worden door de inzet van nieuwe techniek. Minister Eurlings (VenW) heeft € 6 miljoen beschikbaar gesteld in het plan 'Truck van de Toekomst' om de werking van deze technologieën te stimuleren.
De verwachting is dat dit plan in 2020 3% brandstofbesparing mogelijk kan maken.Vervoerders zijn nog terughoudend bij het gebruiken van besparingsmogelijkheden in het vrachtverkeer. Het is nu te vaak onduidelijkheid of een investering écht effect heeft, betrouwbaar is en op tijd wordt terugverdiend. Het plan 'Truck van de Toekomst' moet deze onduidelijkheden doorbreken. Waardoor de drempel om zuinige technieken in te zetten wordt verlaagd. Er worden demonstratieprojecten opgezet waarbij zuinige innovaties in de praktijk worden getest. De eerste vrachtauto's in deze projecten rijden in de eerste helft van 2011. Om de resultaten ervan met de sector te delen, wordt in de komende maanden een Kennisloket Truck van de Toekomst opgezet. Hierdoor kan de hele sector profiteren van de opgedane kennis. Lees meer via de website van het ministerie van V&W. Minister Huizinga van VROM heeft de notitie emissies wegverkeer naar de Tweede Kamer gestuurd. De brief gaat over de samenhang tussen de richtlijn hernieuwbare energie, de richtlijn brandstofkwaliteit en de verordening voor een CO2-norm voor personenauto’s. Ook ontvangt de Tweede Kamer een onderzoek waarin de milieuvoordelen van personenauto’s die rijden op LPG of aardgas worden vergeleken met benzine- en dieselauto’s.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat nieuwe personenauto’s die rijden op LPG en CNG schoner zijn dan de huidige dieselauto’s: door toepassing van affabriek roetfilters ligt de uitstoot van fijn stof tegenwoordig weliswaar op hetzelfde niveau, de uitstoot van NOx (waaronder NO2) van diesel is fors hoger dan bij LPG en CNG, vooral door de hogere uitstoot van NOx door diesel in de praktijk. Met de komst van Euro-6 dieselauto’s zal de norm voor NOx flink worden aangescherpt, maar de toekomst zal moeten uitwijzen of deze auto’s onder praktijkomstandigheden ook daadwerkelijk zo schoon zullen zijn. Bij het gebruik van biogas zijn de milieuvoordelen groter dan bij LPG en aardgas. Het bedrijfsleven heeft gevraagd om een convenant over de levering van biogas aan het verkeer; de betrokken departementen buigen zich daar op dit moment over. Lees het volledige bericht en download de brief en het rapport via de site van VROM. Eind juni hebben Mokum Mariteam en de Verenigde Bedrijven van het Food Center Amsterdam een convenant ondertekend voor samenwerking in goederenvervoer via de Amsterdamse grachten. Vanaf september starten zij met schone en stille distributie van (vers)goederen over het water naar het centrum van Amsterdam. ,,Door de distributie te verzorgen met een elektrisch aangedreven schip, is er sprake van een uiterst milieuvriendelijke en toch efficiënte bevoorrading”, zegt Cor Gerritsen van Mokum Mariteam. “Alhoewel het idee van ‘vracht door de gracht’ afgeleid is van vroeger, mag dit het eerste elektrische vrachtschip genoemd worden dat actief is in Amsterdam”, aldus Gerritsen. Mokum Mariteam heeft een elektrisch schip in aanbouw met een laadvolume van 85 kuub. Inzameling van retourvracht meegerekend, kunnen per vol schip ongeveer vijf à zes stadsvrachtwagens vervangen worden.
Met ingang van 1 juli 2010 zijn zeeschepen op de Noordzee verplicht te varen op schonere brandstof. Volgens nieuwe internationale regels dient scheepsbrandstof 33 procent minder zwavel te bevatten. Minder zwavel in de brandstof betekent minder uitstoot van vervuilende stoffen. Als gevolg van deze maatregel zal de luchtkwaliteit met name in het westen van Nederland verbeteren. De nieuwe regelgeving is opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en maakt deel uit van een omvangrijk pakket van maatregelen, waarover in 2008 overeenstemming is bereikt. In 2015 zal de milieunorm voor brandstoffen voor schepen op de Noordzee verder worden aangescherpt.
Vanaf 1 juli mogen voertuigen met een rode sticker niet meer in de milieuzone van Stuttgart. Volgens de gemeente treft deze maatregel 2 % van de personenwagens en 10 % van de bestelwagens en vrachtwagens. Stuttgart is al jaren een van meest belaste steden in Duitsland. Andere steden hebben al eerder hun milieuzone aangescherpt; in Hannover en Berlijn bijvoorbeeld mogen sinds 1 januari van dit jaar voertuigen met een rode en gele sticker niet meer in de milieuzone komen. Voor een overzicht van de Duitse milieuzones en hun toelatingsregime zie de site van het Umwelt Bundes Amt.
Het IRAS (Institute for Risk Assessment Science) van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving onderzochten de risico's die fietsers in de stad lopen, afgezet tegen de voordelen voor de gezondheid. De onderzoekers hebben berekend wat een vervanging van korte autoritten door de fiets betekent voor de gezondheid. Op basis van eerder uitgevoerd onderzoek naar lichamelijke activiteit is berekend dat de winst in levensverwachting 3 tot 14 maanden is, terwijl er mogelijk 1 tot 40 dagen van het leven werden ingeleverd door de blootstelling aan fijn stof en 5 tot 9 dagen door fatale verkeersongelukken. Omdat fietsers fysieke inspanning moeten leveren, ademen ze twee keer zoveel lucht in als automobilisten en daarmee ook meer schadelijke stoffen. Fietsers kunnen echter gemakkelijker een schonere route kiezen dan automobilisten. Lees het volledige artikel via de site van het PBL.
Doel van deze rapportage is voor gemeenten inzichtelijk te maken hoe zij door gebruik te maken van mobiliteitsbeleid een bijdrage kunnen leveren aan CO2-reductie. Hierbij wordt beschreven hoe aangehaakt kan worden op beleid op hogere schaalniveaus, welke stappen gevolgd dienen te worden om het beleid succesvol te laten zijn, welke partijen betrokken kunnen worden en welke kansrijke maatregelen reeds elders ingezet zijn. Lees meer over de handreiking via de site van DuurzameOverheden.nl.
Het PBL heeft samen met anderen een aantal bevindingen over fijnstof en de daarbij behorende beleidsconsequenties gepubliceerd. De belangrijkste bevinden zijn:
* De totale bijdrage door menselijk handelen aan fijnstofconcentraties (PM10) en van de fijnere fractie hiervan (PM2,5) blijkt groter te zijn dan waar tot nu toe op basis van de beschikbare kennis van was uitgegaan: 25 procent meer voor PM10 en 20 procent voor PM2,5. * Atmosferische omzettingsproducten van zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak dragen 50 procent meer bij aan de fijnstofconcentraties dan tot nu toe werd gemeten en berekend. * Natuurlijke bronnen, waaronder zeezout, dragen minder bij dan volgens eerdere schattingen. Bij verhoogde PM10-concentraties is de bijdrage van zeezout geringer. * Nederlandse bronnen dragen meer bij aan de fijnstofconcentraties dan gedacht. Bij fijnstofconcentraties boven 30 microgram per kubieke meter (μg/m3) is de bijdrage van fijn stof uit stikstofoxiden en ammoniak extra hoog. * Houtverbranding in kachels en open haarden dragen hooguit enkele procenten bij aan de gemiddelde PM10-concentratie. Dit kan echter oplopen tot 30 procent voor PM10 en 40 procent voor PM2,5 in de wintermaanden op locaties waar veel hout wordt gestookt. Bovenstaande bevindingen over de samenstelling van fijn stof hebben geen invloed op de hoogte van de gemeten totale PM10 en PM2,5 concentraties. Het verandert dus niets aan het huidige aantal gemeten overschrijdingen van de PM10- and PM2,5-normen. Download het volledige rapport via de site van het PBL. V&W geeft in een persbericht van 17 juli aan dat de aanpak voor elektrisch rijden in Nederland werkt. Door goede samenwerking van private en publieke partijen zijn er grote eerste stappen gezet naar de versnelling van de introductie van elektrische voertuigen.
Zo is al overeenstemming bereikt voor standaard stekkers, universele toegang tot oplaadpalen en zijn verschillende subsidieprogramma's succesvol van start gegaan. Ook is het Formule E-team opgericht dat mede verantwoordelijk is voor deze resultaten. In reactie hierop autofabrikanten laten weten meer elektrische auto's in Nederland op de markt te brengen. Dat concluderen de ministers Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Van der Hoeven van Economische Zaken in de eerste voortgangsrapportage Elektrisch Rijden die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Lees het volledige artikel via de site van V&W. Congres”Gevolgen voor de inrichting van boven- en ondergrondse ruimte door elektrisch rijden7/31/2010
Hoe snel zal elektrisch vervoer zich ontwikkelen en in welke richting? Wat betekent deze ontwikkeling voor gemeenten, en dan vooral in haar rol van inrichter en beheerder van de openbare ruimte? Op deze vragen krijgt u antwoord op 28 september 2010 in Congrescentrum De Reehorst te Ede. Stadswerk en het Gemeentelijk Platform Kabels en leidingen (GPKL) organiseren hier hun Gezamenlijk congres over Elektrisch rijden.
Gemeenten worden aangesproken door netbeheerders elektra, die graag én snel e-laadpunten willen plaatsen. Van de gemeente wordt verwacht dat deze hier in meedenkt en -werkt. Het tijdig ontwikkelen van een gemeentelijke beleidsvisie is daarom onvermijdelijk. Stadswerk en GPKL willen met het congres gemeenten helpen om in het strategisch denken hierover een sprong vooruit te maken. De doelgroepen zijn gemeentelijke medewerkers op beleids- en strategisch niveau, zoals stedenbouwers, kabel- en leidingcoördinatoren, civieltechnici, maar ook juridische medewerkers. Voorinschrijven kan via de website van GPKL. |
Archives
December 2014
Categories
All
|