De vrijwillige deelnemers aan de proef krijgen een bedrag tussen de 80 en 160 euro per maand. Dit bedrag is afhankelijk van de afstand van het woon- werkverkeer en het gekozen spitstarief. De deelnemers krijgen een kastje in de auto dat kilometers registreert. Vervolgens gaan de deelnemers per kilometer betalen. Daarbij geldt een basistarief van 6,5 cent per kilometer op werkdagen op alle Nederlandse wegen. In de proef wordt geëxperimenteerd met vier tarieven: 2, 4, 6 of 8 cent afhankelijk van het tijdstip en de plaats. De resultaten van de proef worden naar verwachting eind 2010 gepresenteerd. Lees het volledige bericht via de site van V&W.
In Amsterdam zijn de tarieven en spitswegen voor de proef Betaald Rijden bekend gemaakt. Dat betekent voor Amsterdam de start van de werving van deelnemers voor de proef die deel uitmaakt van het maatregelenpakket van de Taskforce Ontspits. Met de proef willen bedrijfsleven en overheden de bereikbaarheid van de regio Amsterdam verbeteren. De proef is in nauwe samenwerking met het ministerie van VenW opgezet.
De vrijwillige deelnemers aan de proef krijgen een bedrag tussen de 80 en 160 euro per maand. Dit bedrag is afhankelijk van de afstand van het woon- werkverkeer en het gekozen spitstarief. De deelnemers krijgen een kastje in de auto dat kilometers registreert. Vervolgens gaan de deelnemers per kilometer betalen. Daarbij geldt een basistarief van 6,5 cent per kilometer op werkdagen op alle Nederlandse wegen. In de proef wordt geëxperimenteerd met vier tarieven: 2, 4, 6 of 8 cent afhankelijk van het tijdstip en de plaats. De resultaten van de proef worden naar verwachting eind 2010 gepresenteerd. Lees het volledige bericht via de site van V&W. AMT meldt dat Better Place een aandelenemissie van 350 miljoen dollar heeft geplaatst bij enkele grote beleggers, geleid door de nog zeer solide HSBC-bank. De bank krijgt zelf tien procent van het bedrijf in handen. Better Place wil starten in Israël, Denemarken, Australië en enkele Amerikaanse staten. Het bedrijf heeft als visie dat elektrisch rijden volledig op accu’s hangt. Die zijn nog veel te duur, en je komt er nog lang niet ver genoeg op. Het antwoord is niet de laadpaal, maar het wisselstation. Twee vliegen in één klap, je koopt geen accu’s maar huurt ze, je legt accu’s geen uren aan een laadpaal maar wisselt ze snel om voor verse. Aanvankelijk was Better Place van plan om met accu-wisselstations te gaan werken, maar nu is besloten ook laadstations aan te bieden, zodat voertuigen waarbij het accupakket niet uitgewisseld kan worden, toch kunnen laden.
Lees het volledige artikel via de site van AMT. Milieuverenigingen in Duitsland willen roetfilterplicht voor tractoren en mobiele machines1/29/2010
De NABU (een natuurvereniging) in Duitsland roept de Duitse overheid om tractoren en mobiele machines verplicht uit te rusten met roetfilters. Wachten op Europese emissie-eisen waar een roetfilter voor nodig is, duurt te lang omdat tractoren lang meegaan. Dr Werner Reh verkeersexpert van BUND (een andere milieuclub) onderstreept de noodzakelijkheid om boeren te beschermen. “Het risico, om kanker te krijgen is bij boeren – vanwege de blootstelling aan roet – tot zes keer hoger dan het gemiddelde van de bevolking”.
Lees het volledige artikel via de site van de NABU. Tot op heden wordt door de schepen in de havens de energie opgewekt door eigen aggregaten/ hulpmotoren. De beheerders van de zeehavens hebben besloten om de stroomvoorziening voor binnenschepen te doen plaatsvinden via walstroom. Hierdoor zal de uitstoot van milieugevaarlijke stoffen en de geluidsbelasting in en rond de havens afnemen.
Dit heeft geresulteerd in een “richtlijn walstroom binnenvaart” die op 19 november 2009 is vastgesteld door de Nationale Havenraad. Om te zorgen dat er een uniform systeem komt in alle havens over geheel Nederland (er zijn 359 binnenhavens) heeft de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) besloten dit initiatief te ondersteunen en onder de aandacht te brengen van de diverse overheden en binnenhavenbeheerders. Lees meer op de site van de NVB, waar ook de richtlijn is te downloaden. De Spaanse premier Zapatero blikte in het Europees Parlement vooruit naar de nieuwe sociaal-economische tienjarenstrategie die op 11 februari wordt besproken op een informele Europese top in Brussel. Volgens hem is er dringend nood aan nieuwe impulsen, want het Europese groeipotentieel taant al sinds de jaren negentig.Zapatero noemde vier insteken: reductie van de afhankelijkheid van buitenlandse energie, digitalisering, een opwaardering van onderwijs en research en een duurzame industriële relance. In dat kader wil hij 'samen met de Europese Commissie een plan voor de ontwikkeling van elektrische auto's maken'. Lees het volledige artikel in de Standaard.
Het gesloten roetfilter staat op de milieulijst van de Vamil-Mia-regeling. De regeling biedt veertig procent extra fiscale aftrek. In de milieulijst is het filter opgenomen onder nummer F 4086. Kantoor Binnenvaart hoopt dat de regeling bijdraagt aan een verdere verduurzaming van de vloot. Lees meer op de site van Schuttevaer.
De belastingdienst gaat auto’s die voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Sloopregeling ter sloop aanbieden.
Normaliter wordt ten laste van een belastingplichtige in beslag genomen voertuig executoriaal verkocht. Als de auto echter voldoet aan de bouwjaar- en brandstofeisen van de sloopregeling, zal de belastingdienst de auto vanaf januari 2010 in principe aan laten bieden voor sloop. Inmiddels heeft de staatssecretaris van Financiën hiervoor een beleidsbesluit afgekondigd, dat van kracht blijft zolang de sloopregeling geldt. De Belastingdienst gaat geen subsidieaanvragen indienen. Dat kan ook niet, want er wordt geen nieuwere auto teruggekocht. Lees meer op de site van Auto&Fiscus. Het Brabants Dagblad meldt dat de ruimere milieuzone in Tilburg een feit is. De Bredase bestuursrechter heeft woensdag bepaald dat de gemeente dit verbodsgebied voor meest vervuilende vrachtwagens in werking kan stellen.
Die zone strekt zich nu uit tot het hele gebied binnen de ringbanen. Tilburg had dat al op 1 januari willen laten ingaan. Maar op last van de rechter moesten de borden die het begin van de zone aangeven worden afgeplakt. De bestuursrechter besliste dat omdat hij niet tijdig aan de behandeling van een schorsingsverzoek toekwam. Dat was ingediend door de verladersorganisaties EVO en TLN. Zij hebben bij de gemeente nog een bezwarenprocedure lopen. Tilburg heeft aangekondigd pas na 1 maart daadwerkelijk te bekeuren. Lees het volledige artikel via het Brabants Dagblad Met ingang van 1 januari 2010 gelden nieuwe tarieven voor een groot aantal boetes. Het gaat met name om de boetes voor verkeersovertredingen die onder de zogeheten Wet Mulder vallen, zoals ook de boete bij onterechte toegang tot de milieuzone.
De verhoging is gebaseerd op afspraken uit het regeerakkoord en de tweejaarlijkse indexering. De boete voor het betreden van een milieuzone zonder aan de voorwaarden te voldoen is verhoogd van 150 euro naar 160 euro. Daarnaast worden er nog € 6,- administratiekosten opgelegd, zodat het uiteindelijke bedrag € 166,- bedraagt. De Bovagkrant meldt dat Den Haag het tweede openbare aardgasvulpunt in gebruik wordt genomen. ‘In de loop van 2010 komen er nog twee aardgasvulpunten bij in Den Haag, waarmee er dan vier locaties zijn waar men terecht kan om te tanken’, zegt wethouder Peter Smit. ‘Bovendien stelt het Stadsgewest Haaglanden voor zowel particulieren als bedrijven sinds 1 oktober 2009 een subsidie van 1000 euro beschikbaar voor de aanschaf van een nieuwe aardgasauto. Het wordt dus steeds aantrekkelijker om op aardgas te gaan rijden.’
|
Archives
December 2014
Categories
All
|