Volgens verwachting groeit de komende jaren de goederenstroom van en naar de zeehavens. Dit zal een verdergaand beslag op de fysieke en milieuruimte tot gevolg hebben, zeker als er niet meer wordt gedaan aan het innoveren van zeehavens. Projecten die in aanmerking komen moeten bijdragen aan de verduurzaming op geluid, emissies, ruimtegebruik en waterkwaliteit van de Nederlandse zeehavens De projecten moeten nieuw zijn in hun toepassing in de zeehavens. Het project moet raakvlakken hebben met intermodaal transport, shortseashipping, spoorvervoer of vervoer per binnenvaartschip. De aanvrager moet huidig of toekomstig beheerder van de resulterende infrastructuur worden. Projecten kunnen maximaal 2,5 miljoen euro subsidie vragen. Lees meer via de site van V&W.
Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat stelt 4,2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten die bijdragen aan de duurzaamheid van de Nederlandse zeehavens. Het Subsidieprogramma ZeehavenInnovatieproject (ZIP) voor duurzaamheid is deze week in de Staatscourant gepubliceerd.
Volgens verwachting groeit de komende jaren de goederenstroom van en naar de zeehavens. Dit zal een verdergaand beslag op de fysieke en milieuruimte tot gevolg hebben, zeker als er niet meer wordt gedaan aan het innoveren van zeehavens. Projecten die in aanmerking komen moeten bijdragen aan de verduurzaming op geluid, emissies, ruimtegebruik en waterkwaliteit van de Nederlandse zeehavens De projecten moeten nieuw zijn in hun toepassing in de zeehavens. Het project moet raakvlakken hebben met intermodaal transport, shortseashipping, spoorvervoer of vervoer per binnenvaartschip. De aanvrager moet huidig of toekomstig beheerder van de resulterende infrastructuur worden. Projecten kunnen maximaal 2,5 miljoen euro subsidie vragen. Lees meer via de site van V&W. GroenLinks wil snel duidelijkheid over de toekomst van de Isla-raffinaderij op Curaçao. Volgens de partij zijn de resultaten van de meetgegevens over de luchtkwaliteit op Curacao ronduit schokkend. Uit de cijfers van de site http://www.luchtmetingencuracao.org blijkt dat de maximumwaarden herhaaldelijk worden overschreden: in een periode van 36 dagen twaalf keer. Tweede Kamerlid Ineke van Gent eist dat de Isla zich houdt aan de milieunormen: "En die worden fors overschreden." Ze heeft schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden, omdat de maat vol is: "Dat was al langer zo. Er zijn steeds weer nieuwe incidenten." Ze wijst op de ontruiming van scholen en de risico's voor de bevolking. Wat Van Gent betreft moet de raffinaderij worden gesloten en moet er aan een alternatief worden gewerkt. "Dat is geen leuk nieuws voor de mensen die daar werken. Maar dit kan niet zo doorgaan. De volksgezondheid staat voor mij voorop." Ze gelooft niet in een toekomst voor de Isla, waarbij de normen worden gehandhaafd. Het Tweede Kamerlid erkent dat Nederland weinig kan doen, omdat de Antilliaanse regering en het Curaçaose bestuur hiervoor verantwoordelijk zijn. Lees het volledige bericht op Radio Nederland Wereldomroep.
TTM meldt dat MAN Truck en Bus Nederland woensdag op de Nationale Distributiedagen in Almere twee duurzame trucks heeft geïntroduceerd. Een geheel elektrische versie van een 12 tons MAN TGL werd ontwikkeld in samenwerking met All Green Vehicles (AGV). Ook werd er een TGM 18.250 met een EEV diesel en een groen gas injectiesysteem gepresenteerd. Beide voertuigen kunnen prima mee in de hedendaagse stadsdistributie. Pilots met beide trucks gaan nu van start.
De volledig elektrisch aangedreven truck is ontwikkeld door All Green Vehicles uit Oosterhout en maakt gebruik van een 12 tons MAN TGL chassis-cabine. Alle dieselcomponenten zijn hieruit verwijderd en vervangen door een 180 kW elektromotor (koppel 700 Nm), die via een reductiekast de achterwielen aandrijft. In en aan het chassis, maar ook onder de cabine zijn diverse accubakken gemonteerd, waarbij het aantal accupakketten uiteraard de actieradius bepaalt. Met een 80 kWh accupakket ligt die op 110 km en voorzien van een 120 kWh pakket komt de AVG E-TGL 165 km ver. Separaat is nog een tweede elektromotor aangebracht die middels een compressor de besturings-, rem- en luchtveringsfuncties aanstuurt. Met een eigen gewicht van 4.200 kilogram (afhankelijk van het aantal accupakketten) en een toegestaan totaalgewicht van 11.990 kilogram beschikt deze volledig elektrische stadstruck over meer dan voldoende vervoersmogelijkheden. Een ander initiatief betreft de zwaardere MAN TGM 18.250 distributietruck, die met zijn standaard gemonteerde EEV dieselmotor. Samen met de specialisten van Prins Autogas Systemen is nu een systeem ontwikkeld waarmee het mogelijk is om groen gas bij te mengen in de dieselmotor. Daarmee heb je het beste uit twee werelden. De schoonste diesel die zorgt voor lage uistoot van roet en NOx voor betere lokale luchtkwaliteit en een tweede extra schone brandstof, die ook nog eens bijdraagt aan het terugdringen van de CO2 uitstoot (voor een beter klimaat) tot wel 40 procent en ook nog eens een reductie op het brandstofverbruik geeft van 15 procent. Lees het volledige artikel via TTM. Vandaag donderdag 10 juni hebben de 4 Brabantse gemeenten met een milieuzone (Breda, Eindhoven, Tilburg en Breda) een handhavingsdag gehouden. Het hele jaar controleren medewerkers van Stadstoezicht of vrachtwagens in de Bredase binnenstad voldoen aan de criteria van de milieuzone. Tijdens de handhavingsdag wordt deze controle geïntensiveerd en wordt extra aandacht gevraagd voor de naleving van de toelatingseisen van de milieuzone. De boete bij overtreding bedraagt € 160,-.
Mocht de wegenwacht er niet in slagen een storing aan een auto te verhelpen, dan kunnen ANWB-leden kiezen voor deze wijze van vervoer. De ANWB werkt hierbij samen met Hertz.
De elektrische scooter is met name in de hoofdstad erg handig. Niet alleen als milieuvriendelijk alternatief, maar ook omdat het met het systeem van parkeervergunningen lastig is om het kenteken tijdelijk te wisselen. Daarnaast is de gemeente bezig om het aantal auto’s in de stad te reduceren. Bijkomend voordeel voor de klant is dat hij zich in Amsterdam veel sneller kan verplaatsen en met een elektrische scooter geen dure brandstof nodig heeft. Het gaat om snorscooters van het type Zero Bike. De scooters hebben een maximum snelheid van 25 kilometer per uur en hebben een actieradius van 80 km. De inzet van de elektrische scooter als vervangend vervoermiddel in Amsterdam is een proef, die loopt gedurende dit zomerseizoen. Daarna worden de resultaten geëvalueerd. Infrasite.nl meldt dat Stena Line in Hoek van Holland als eerste Nederlandse zeehaventerminal gebruik gaat maken van walstroom. Zodoende krijgen de schepen van de rederij straks elektriciteit van de wal en hoeven ze niet langer de motoren te laten draaien voor het opwekken van stroom. De luchtkwaliteit in de directe omgeving van de terminal zal door deze investering aanzienlijk verbeteren. In de loop van 2011 gaan de schepen van Stena Line aan de walstroom. De aanleg van de walstroom kost enige miljoenen. Stena Line past op eigen kosten de zeeschepen aan. De installatie aan de wal is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Havenbedrijf Rotterdam en co-financiering van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Voor binnenvaart is het Havenbedrijf reeds begonnen met de verspreiding van walstroomkasten door het gehele havengebied. De afgelopen jaren heeft Havenbedrijf Rotterdam diverse onderzoeken gehouden om te beoordelen of het haalbaar is om walstroom te introduceren op container-, cruise- of ro/ro-terminals. Uiteindelijk bleek het vooralsnog alleen interessant te zijn bij havens waar steeds dezelfde schepen arriveren en dat geldt met name voor Stena Line. Lees het volledige artikel via Infrasite.nl
Na het sneuvelen van het wetsontwerp voor de landelijke kilometerheffing is nu ook de proef met spitsmijden rond Amsterdam uitgesteld. De nieuwe Amsterdamse verkeerswethouder Wiebes heeft dat afgelopen dinsdag in een brief aan minister Eurlings laten weten. Er is volgens de wethouder onvoldoende draagvlak in de stad om de proef door te zetten. Volgens de proef, die eigenlijk al in april had moeten beginnen, zouden automobilisten op vrijwillige basis een kastje in hun auto krijgen dat vastlegt waar en wanneer ze onderweg zijn. Op de belangrijkste toegangswegen naar en van Amsterdam zou voor hen een spitstarief gaan gelden. Ze kregen een budget van 80 tot 160 euro per maand daarvoor, afhankelijk van de afstand tussen woning en werk. Wie vervolgens de spitsuren meed, zou dit geld (deels) overhouden.
Naar analogie van Nederland zijn ook in Belgie pilot projecten opgestart met stille bevoorrading ook in de vroege uren winkels te kunnen bevoorraden. Een van de actiepunten in het kader van Vlaanderen in Actie (VIA) is om van Vlaanderen een echte slimme draaischijf voor vervoer en logistiek te maken. De concrete vertaling gebeurt via Flanders Logistics. Dit is het strategisch project van de Vlaamse overheid, de logistieke sector en al haar stakeholders, aangestuurd door minister Hilde Crevits om de logistieke activiteiten in Vlaanderen op een duurzame wijze te verankeren.
De investeringen in stil materieel van beide distributeurs passen in het piekproject van Flanders Logistics. De mogelijkheden van stille technologieën bij laad- en losoperaties in stedelijke centra in Vlaanderen werden onderzocht. Na de positieve reactie van Delhaize en Colruyt om in het project te stappen, was er ook een grote interesse bij acht steden. Antwerpen, Lier, Geel, Hasselt, Kortrijk, Ninove, Leuven en Vilvoorde stappen mee in het project. Stille leveringen van allerlei producten voor de warenhuizen zullen na de zomervakantie in enkele geselecteerde winkels (8 Delhaizewinkels en 6 Colruytwinkels) worden uitgetest. Lees het volledige artikel via Transport-online. Uit een weliswaar relatief oude studie (september 2009) die de gemeente Groningen liet uitvoeren blijkt dat door het stoken van houtkachels in de stad geen overschrijding plaatsvindt van de wettelijke streefwaarde voor benzo(a)pyreen en de wettelijke grenswaarden voor de jaargemiddelde en de daggemiddelde PM10 concentratie. Er vindt ook geen overschrijding plaats van de geadviseerde norm voor een acceptabel geurhinder-niveau. In deze situatie is onder ongunstige weersomstandigheden tot op 700 m van de bron kans op geurhinder.
Bij de doorsnee emissieschatting worden de adhoc gezondheidskundige advieswaarde voor benzo(e)pyreen en de gezondheidskundige advieswaarde voor PM10 overschreden. Deze laatste wordt echter ook al overschreden door de achtergrondconcentratie. De bijdrage van een houtkachel aan de jaargemiddelde concentratie is nihil, maar kan tijdens de stookperiode in een worstcase situatie relatief hoog zijn. Lees het artikel en download het volledige rapport hier. De subsidieregelingen Innovatie zeescheepvaart en binnenvaart worden op 1 juli respectievelijk 15 juli voor de laatste keer opengesteld. Voor innovatieprojecten op het terrein van zeescheepvaart is €1,27 miljoen beschikbaar. Voor projecten voor de binnenvaart is er een budget van € 1,316 miljoen. Het vervoer over zee neemt toe. Daarom is het belangrijk dat dit transport op een duurzame en veilige manier gebeurt en dat de zeescheepvaart zich blijft ontwikkelen als dienstverlener in logistieke ketens. Daarnaast heeft de zeescheepvaart een belangrijke economische aanjaagfunctie voor andere sectoren zoals de scheepsbouw en de toeleveranciers. De belangrijkste doelstellingen van deze innovatie impuls zijn dat een aantal belangrijke technologische doorbraken wordt bereikt op het terrein van duurzame en veilige scheepvaart en van logistiek efficiëntie. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de regeling Maritieme Innovatie ontwikkeld om deze punten te realiseren.
De regeling ondersteunt innovatieve projecten die binnen de thema's duurzaamheid, veiligheid en/of logistieke efficiëntie vallen. Lees meer via de site van AgentschapNl. |
Archives
December 2014
Categories
All
|