Op 28 mei werd in het Autotechniek-gebouw van de Hogeschool Arnhem Nijmegen officieel de waterstof-elektrische bus van het HyMove-project onthuld. Vanaf 2011 rijdt de bus in de normale dienstregeling. De bus -met zijn opvallende uiterlijk- wordt de rest van het jaar tijdens regionale evenementen als rijdend visitekaartje van het HyMove-project ingezet. De bus heeft een brandstofcelsysteem, dat de elektriciteit produceert waarop de bus rijdt. De onthulling van de waterstofbus was tevens het officiële startschot voor het HyMove-project. Doel van het project is ervaring op te doen met het rijden op waterstof. De initiatiefnemers, waaronder de provincie Gelderland, de stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem zien rijden op waterstof als een veelbelovende manier om de uitstoot van CO2 en andere uitlaatgassen te verminderen en zo het leefklimaat in de regio te verbeteren. De bus heeft twee elektrisch aangedreven achterwielen, een vinding van het Apeldoornse bedrijf e-Traction. Achter in de bus is een brandstofcelsysteem van het Arnhemse bedrijf NedStack ingebouwd. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit. Op het dak van de bus zijn waterstoftanks en accupakketten gemonteerd, waarmee de bus zo’n 200 kilometer kan rijden. De bus zal tanken bij het eerste openbare waterstoftankstation van Nederland. De waterstof tankzuil wordt onderdeel van het tankstation VéBé van Steijn in Arnhem. Lees meer via de site van Hymove.
Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het vernieuwen en verbeteren van mobiliteitsdiensten.Het subsidieprogramma Innovatief Mobiliteitsmanagement biedt de mogelijkheid te experimenteren met uw idee voor een nieuwe dienst. Aanvragers moeten hiervoor nog een onderdeel verder ontwikkelen of u wilt een pilot in de markt uitvoeren, eventueel samen met partners. De beste aanvragen krijgen 25-75% van hun subsidiabele kosten vergoed, afhankelijk van het type organisatie. De subsidie voor een experimenteel ontwikkelingsproject bedraagt maximaal 250.000 euro per project.
De dienst moet zich richten op het vernieuwen of verbeteren van het aanbod van het bestaande pakket van mobiliteitsdiensten, waarmee reizigers slimmere mobiliteitskeuzes kunnen maken en organisaties hun MoMa kunnen verbeteren, dan wel gestimuleerd worden met MoMa om aan de slag te gaan. Het innovatieve wordt vaak gevonden in het proces: het mogelijk maken van slimme combinaties tussen (bestaande) vervoersdiensten en het realiseren van meer gebruiksgemak. Lees meer via de site van AgentschapNL. Automotive meldt dat de Europese Commissie normen heeft opgesteld waar biobrandstoffen die in Europa worden ingevoerd of geproduceerd aan moeten voldoen om duurzaam te mogen heten. Dat heeft de EC vandaag bekend gemaakt. Zo moet het gebruik van de brandstof resulteren in een vermindering van CO2-uitstoot van minstens 35% ten opzichte van fossiele brandstoffen. Bovendien mag voor het verbouwen van de grondstof geen bossen, wetlands of natuurgebieden met een hoge biodiversiteit zijn ontgonnen. De Commissie moedigt bedrijven en overheden aan biobrandstoffen volgens haar norm te laten certificeren. Deze duurzame biobrandstoffen tellen dan mee in de EU-doelstelling dat in 2020 twintig procent van het energieverbruik uit hernieuwbare bron komt.
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en lokale overheden kennen gezamenlijk bijna 3,6 miljoen euro subsidie toe aan nieuwe vulpunten voor groene brandstof. Met het geld worden drie punten voor bio-ethanol (E85), vier voor biodiesel en 53 vulpunten voor groen gas gesubsidieerd. Tankstations konden in het programma Tankstations Alternatieve Brandstoffen een subsidieaanvraag indienen om een vulpunt met alternatieve brandstof aan te leggen. De punten worden verspreid over Nederland geplaatst.
Eerder werd al in deze nieuwsbrief gemeld dat deze subsidieregeling zwaar overtekend was. Zie hier het oude nieuwsbericht. TNO heeft afgelopen jaar in opdracht van het ministerie van VWS een studie uitgevoerd gericht op het effectiever stimuleren van fietsen naar het werk. Uit het onderzoek onder automobilisten die op befietsbare afstand van hun werk wonen bleek dat naast financiële prikkels (parkeerbeleid en kilometerheffing), de snelheid van de fiets ten opzichte van de auto een belangrijke factor kan zijn om automobilisten te verleiden om naar het werk te gaan fietsen. Om de grote groep ‘overwegers’ (de twijfelende automobilisten) op de fiets te krijgen kunnen daarnaast ook pull maatregelen, zoals de fietskilometervergoeding en een buienradar, effectief zijn. Lees het volledige artikel en download het rapport via de site van de taskforce mobiliteitsmanagement.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een studie gepubliceerd naar de indirecte effecten van biobrandstoffen op biodiversiteit. Belangrijkste uitkomsten zijn dat met de inzet van biobrandstoffen de emissie van broeikasgassen teruggebracht kan worden. Dit kan op de lange termijn de negatieve effecten van klimaatverandering op biodiversiteit beperken. Voor vele biobrandstoffen wordt bestaande landbouwgrond ingezet. Door verdringing van de al bestaande landbouwproductie kan daardoor op korte termijn een indirect verlies van het areaal natuur elders ontstaan. Bij een integrale beoordeling van de effecten in een aantal cases, blijkt dat het honderden jaren kan duren voordat het korte termijn verlies van biodiversiteit zou zijn gecompenseerd door de vermeden klimaatverandering. Lees het volledige artikel en het rapport via de site van PBL.
In de nieuwbrief duurzame mobiliteit van 12 maart 2010 werd al gemeld dat Rotterdam een hybride vuilniswagen in gebruik heeft genomen. TTM heeft nu op zijn site een filmpje opgenomen waarin de hybride truck wordt getoond. Bekijk het filmpje hier.
Het ministerie van V&W bundelt in een rapport alle kennis en ervaring met betrekking tot Langere en Zwaardere Vrachtvoertuigen (LZV's) in Nederland vanaf 1995. De bundeling geeft een overzicht van ruim dertig Nederlandse LZV rapporten, bovendien worden in businesscases de praktijkervaringen van enkele transportbedrijven uiteengezet. De bundeling is ontstaan omdat er in de loop der jaren wel een schat aan informatie was, maar deze informatie erg verspreid was over verschillende rapporten en notities. Een greep uit de onderwerpen die in het rapport aan bod komen zijn: transportkosten, modal split, uitstoot van schadelijke stoffen, infrastructuur, verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid. De hoofdconclusie van het rapport, aldus V&W, is dat uit de verschillende rapporten en ervaringen blijkt dat het huidige Nederlandse LZV-beleid goed werkt. Download het rapport via de site van V&W.
TTM meldt dat het eerste Dual Fuel project in Nederland, dat in nauwe samenwerking met RDW is opgezet, van start is gegaan. In de praktijk wordt getest of het gecombineerd rijden op bio-aardgas en diesel de verwachte voordelen oplevert.
In de komende maanden zullen twee verduurzaamde, door diesel en aardgas aangedreven trucks de weg op gaan. Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant. Voor de transporteur is een aanzienlijke verlaging van de kostprijs per kilometer mogelijk", aldus Rob Winkel, projectmanager. "Bovendien zijn er belangrijke milieuvoordelen zoals een reductie van de CO2 uitstoot met 35% bij het gebruik van biogas of groen gas. Ook ten aanzien van schadelijke emissies zoals PM10 en NOx zijn aanzienlijke verbeteringen te verwachten. Een geoptimaliseerde oxidatiekatalysator kan het hogere aandeel onverbrande koolwaterstoffen (HC) in het uitlaatgas reduceren. De genoemde voordelen gaan overigens niet ten koste van de prestaties, want die blijven bij toepassing van dit systeem gelijk aan die van conventionele dieseltrucks." De resultaten van de praktijktest worden eind 2010 verwacht. Bij een positieve uitkomst wordt de weg vrijgemaakt voor grootschalige toepassing van gecombineerd rijden op aardgas en diesel in de transportbranche. Lees het volledige artikel via de site van TTM. De SER heeft op 21 mei unaniem een advies vastgesteld over duurzame ontwikkeling. In het advies “Meer werken aan duurzame groei” onderstreept de SER dat het streven naar duurzame ontwikkeling veel serieuzer moet worden aangepakt. Het kabinet moet duurzaamheid tot topprioriteit verheffen en komen met een ‘structurele innovatieaanpak voor duurzaamheid’. Zo ontstaan kansen voor economische groei en werkgelegenheid.
In een reactie op 1 juni geeft demissionair minister Huizinga de volgende reactie: Nederland moet blijven inzetten op investeren in duurzaamheid, ook omdat duurzaamheid een motor is voor de economie, aldus minister Huizinga van VROM in haar reactie op het SER-advies ‘Meer werken aan duurzame groei’. Het is dan ook onterecht dat ‘duurzaamheid’ in de verkiezingsdebatten tot nog toe niet de prioriteit krijgt die het verdient, concludeert de minister. Huizinga onderstreept het belang van meer samenhang en het aanbod van werkgevers, werknemers en milieubeweging om tot een nieuw duurzaamheidakkoord te komen, dat verder reikt dan klimaat alleen. “Juist door de samenhang tussen klimaat, grondstoffen, ketens en biodiversiteit te laten zien en te versterken kan duurzaamheid ‘main stream’ worden”, aldus Huizinga. Het pleidooi voor een lange termijn duurzaamheidstrategie kan rekenen op steun van de minister. “Het argument ‘nu even geen duurzaamheid om dat het te duur is’ gaat niet op. Willen we de doelstellingen in 2050 halen, zet dan nu de focus op 2050, reken terug wat, hoe en welke maatregelen vanaf nu tot 2050 nodig zijn”, aldus Huizinga. Nu niets doen en later een inhaalslag maken, is duurder en bovendien nadelig voor zowel economie als ecologie. Het huidige kabinet zal geen standpunt meer innemen over dit SER-advies. Lees het volledige SER-rapport hier. De reactie van minister Huizinga staat hier. |
Archives
December 2014
Categories
All
|